Politycy Lewicy na spotkaniu w Skierniewicach. Trasa Lewicy trwa!

Po wakacyjnej Tarasie Lewicy, politycy tej formacji wracają na szlak i przedstawiają swój najnowszy pomysł - Rentę Wdowią. W piątkowe popołudnie do Skierniewic zawitała posłanka Anita Sowińska i poseł Tomasz Trela, żeby rozmawiać z mieszkańcami o pakiecie Bezpieczny Senior, ale też problemach drożyzny i rosnących opłat. Politycy odpowiadali na pytania, przedstawiali propozycje i rozwiązania Lewicy, przekonując do poparcia partii i jej pomysłów.

"Gościmy dziś tu u nas dwoje współprzewodniczących Nowej Lewicy, posłankę Anitę Sowińską i posła Tomasza Trelę. Posłowie ci oprócz tego, że są współprzewodniczącymi Nowej Lewicy w województwie łódzkim, są też członkami Zarządu Krajowego Nowej Lewicy. Także mam nadzieję, że dzisiaj państwo będziecie mogli, nazwijmy to kolokwialnie, z pierwszej ręki dowiedzieć się wszystkiego, co aktualnie dzieje się w Nowej Lewicy i mam nadzieję nie tylko w Nowej Lewicy, ale też to, co dzieje się ciekawego na Wiejskiej, a co może być dla nas jakąś niespodzianką, czy wręcz nowością" - powitał gości Jacek Staryga, przewodniczący Rady Powiatowej Nowej Lewicy w Skierniewicach.

Parlamentarzyści spotkali się z mieszkańcami Skierniewic, żeby rozmawiać o pakiecie Bezpieczny Senior i jego nowym elemencie, którym jest projekt obywatelski Renta Wdowia. Lewica wraz z organizacjami społecznymi zbiera podpisy pod projektem, który ma poprawić warunki życia seniorów, którzy utracili współmałżonka.

"Przyjechaliśmy tutaj po to, aby porozmawiać o projekcie obywatelskim Rentach Wdowia. Zaczęliśmy zbiórkę podpisów pod tym projektem, zresztą nie tylko Lewica, my się oczywiście w to angażujemy, ale również zaangażowane są w to związki zawodowe, na przykład OPZZ, ale także zachęcamy do tego inne stowarzyszenia, grupy nieformalne, szczególnie grupy senioralne różnego typu, ale nie tylko senioralne, również młodzież nam pomaga w tej zbiórce podpisów" - poinformowała posłanka Anita Sowińska, współprzewodnicząca Nowej Lewicy w województwie łódzkim.

Obecnie senior po śmierci współmałżonka może pozostać przy swoim świadczeniu lub przejść na rentę rodzinną, która stanowi 85% świadczenia zmarłego współmałżonka. Lewica chce, aby to się zmieniło, a seniorom przysługiwały korzystniejsze świadczenia. Projekt Lewicy zakłada, że po śmierci współmałżonka senior będzie mógł pozostać przy własnym świadczeniu powiększonym o 50% świadczenia zmarłego albo przejść na rentę rodzinną, zachowując przy tym 50% własnego świadczenia. Seniorowi przysługiwałby zawsze korzystniejszy wariant.

"Bardzo proste rozwiązanie, które funkcjonuje już w wielu krajach Unii Europejskiej i jest to rozwiązanie przede wszystkim systemowe, ponieważ każde jednorazowe świadczenia przemijają, natomiast my chcemy zagwarantować godne życie tym osobom, które zostają same, a przecież koszty życia, po śmierci współmałżonka, nie spadają, szczególnie te stałe, jak koszty ogrzewania, prądu, czy wywozu śmieci. One są praktycznie te same" - zauważyła posłanka Sowińska.

Parlamentarzystka zaprosiła też na sobotnie spotkanie na targowisku miejskim, gdzie będzie rozmawiała z mieszkańcami w ramach swojego mobilnego biura poselskiego. Z kolei poseł Tomasz Trela podkreślił, że podczas spotkania przedstawiciele Lewicy chcą rozmawiać nie tylko o propozycji, która pomoże 1,5 miliona seniorów, ale też problemach codziennych, jak drożyzna czy rosnące opłaty.

"Te objazdy, te rozmowy, to przecież też dyskusja o tym, co nas boli najbardziej tu i teraz. I oprócz tych bolączek finansowych, głównie seniorów, bo spotkania na targowiskach to głównie spotkania z seniorami, to również to, co słyszymy. Jest wszędzie cholernie drogo i ludzie się pytają, dlaczego tak jest i kiedy to się skończy. Kiedy zakończy się ta drożyzna, która tak naprawdę nie jest odzwierciedleniem inflacji, bo inflacja to 18%, a na półkach sklepowych jest drożej o 30, 50, a nawet 100% i my na ten temat rozmawiamy, ale też kładziemy rozwiązania. Takim pierwszym, podstawowym rozwiązaniem na to, żeby przyhamować tę inflację, żeby te drożyzny zahamować, jest pozyskanie pieniędzy z Unii Europejskiej" - podkreślił poseł Tomasz Trela, współprzewodniczący Nowej Lewicy w województwie łódzkim.

Jak przypomniał poseł Trela, Krajowy Plan Odbudowy to 270 miliardów złotych, w tym 120 miliardów bezzwrotnych dotacji i 150 miliardów nisko oprocentowanych pożyczek. Zaznaczył, że pieniądze te mogły pomóc w walce z inflacją i drożyzną, ale od 18 miesięcy są zablokowane, a wszystko z winy Jarosława Kaczyńskiego i PiS.

"Jak dzisiaj byśmy spotkali się z prezydentem Skierniewic i powiedzieli mu, że są takie pieniądze, to pan prezydent Jażdżyk by podskoczył do góry i powiedział »super, że mogę wykorzystać te pieniądze«, gdybyśmy poszli do przedsiębiorców w Skierniewicach i powiedzieli, »posłuchajcie, mamy w perspektywie najbliższych 2 lat dotacje na Wasze potrzeby«, to przedsiębiorca byłby zadowolony. Dlatego my bardzo wyraźnie mówimy, wprowadzaliśmy Polskę do Unii Europejskiej w 2004 roku jako Lewica, po to, żeby był wspólny rynek, po to, żeby swobodnie poruszać się po Europie, ale też po to, żeby korzystać z pieniędzy europejskich. Chcemy bardzo wyraźnie powiedzieć w Skierniewicach, Lewica jest za tym, żeby te pieniądze do Polski trafiły jak najszybciej, bo to każdy student ekonomii wie, że im więcej pieniędzy z zewnątrz na inwestycje, tym większa wartość złotego, a co za tym idzie, tym niższa presja inflacyjna i działanie antyinflacyjne" - dodał poseł Trela.

Łódzki polityk stwierdził, że odblokowanie unijnych pieniędzy będzie jedną z pierwszych decyzji po odsunięciu PiS od władzy, bo pieniądze te należą do obywateli i czas najwyższy, żeby zaczęły im służyć. Poseł Trela poinformował również, że to nie ostatnia wizyta w Skierniewicach i razem z posłanką Sowińską zamierza tu wrócić jeszcze w grudniu, nie tylko po to, żeby rozmawiać z mieszkańcami i przekonywać ich do dobrych i przemyślanych rozwiązań Lewicy.

Podczas spotkania z mieszkańcami Skierniewic politycy Lewicy byli pytani też o kwestię jedynej listy w wyborach parlamentarnych i rozliczenia polityków PiS za wszystkie nadużycia i przekręty. Parlamentarzyści zapewnili mieszkańców, że nikt, kto złamał prawo, nie pozostanie bezkarny.

Lewica w Trasie - spotkanie w Skierniewicach Lewica w Trasie - spotkanie w Skierniewicach Lewica w Trasie - spotkanie w Skierniewicach

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!